top of page

Detectem un increment en el nombre d’exemplars de la Cargola del Cap de Creus (Erodium foetidum)

BioSciCat estudia la Cargola del Cap de Creus Erodium foetidum, una espècie declarada en perill d’extinció, per encàrrec del Parc Natural de Cap de Creus.



L’any 2020, BioSciCat va iniciar accions d’estudi i conservació de la Cargola de Cap de Creus Erodium foetidum, planta endèmica del sud de França i el Cap de Creus, catalogada com a espècie en perill d’extinció.

Els resultats de les campanyes de 2021, indiquen un increment del nombre d’exemplars en algunes de les parcel·les estudiades. El nombre d’individus de cada parcel·la varia en funció de la mort o desaparició d’alguns coixinets i del naixement de nous individus.

S’ha constatat que el nombre de coixinets fèrtils i el nombre d’elements reproductors de cada exemplar fèrtil, ha disminuït considerablement. En el conjunt de les 7 parcel·les estudiades, s’han comptat 757 elements reproductors, enfront dels 1525 de l’any anterior, amb una disminució del 50,4%. Les causes podrien ser el retard fenològic, per la disminució de la temperatura i l'increment de precipitació al llarg de l'any 2021.


Amb relació a les operacions de desbrossa de matollar efectuades durant la tardor de 2020 pel Parc Natural, al límit de l’àrea de distribució coneguda de l’espècie, sembla que no van afavorir, directament a Erodium foetidum, ja que no es va detectar cap coixinet nou a la zona.

Avui en dia es tenen poques dades de la longevitat o la variabilitat interanual del reclutament i de la mort d’individus, de manera que encara és difícil determinar una tendència demogràfica robusta per l’espècie. Precisament per aquest motiu convé subratllar la importància de continuar monitorant la població en els pròxims anys.

Pots consultar l’informe de la campanya del 2021 en aquest enllaç.

82 views
bottom of page