top of page

Eduard Punset i Bioscicat reivindicaran conservar la biodiversitat a través d'un film

Un film protagonitzat per Eduard Punset i produït per Bioscicat intentarà seduir al gran públic sobre la necessitat de conservar la diversitat biològica


  • Emprant una fórmula cinematogràfica pionera, barrejarà el gènere documental, històric i de ficció entrellaçant diverses històries, entre les quals es troba la infància d'Eduardo Punset.

  • Per primera vegada es reivindica la protecció de les nostres espècies i ecosistemes des d'arguments científics, però també, i sobretot, emocionals.

  • L'originalitat de l'enfocament pretén portar el missatge de la conservació biològica al gran públic.

  • La seva estrena està prevista durant el 2019

 

Es troba en plena producció a Catalunya un documental que planteja el repte de la lluita contra la pèrdua de la riquesa biològica en el segle XXI a partir de la problemàtica d'un petit insecte, endèmic del sud de Catalunya, i que s'està convertint en una icona de la conservació: “la somereta de Montsant”.


Somereta de Montsant

El projecte cinematogràfic està sent produït per Bioscicat i MN Consultors, i compta amb la participació d'Eduard Punset i la col·laboració de la seva fundació (Fundació Eduard Punset), el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del Parc Natural de Montsant. El projecte compta amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona.


El seu objectiu principal és el d'acostar el problema que comporta l'amenaça de la pèrdua de la nostra riquesa biològica al gran públic. Per això s'ha plantejat des d'una aproximació cinematogràfica mitjançant la fusió de diversos gèneres (històric, biogràfic, ficció, etc.) i s'ha comptat amb la participació d'Eduard Punset, el comunicador científic probablement més autoritzat i popular dels últims anys, de qui el documental incorpora elements biogràfics de la seva infància, que va transcórrer en la seva major part en un poble del Priorat al peu de la serra del Montsant.



Making off

Sentir per a conservar

Al llarg del documental Punset desenvolupa els arguments científics que ens obliguen com a societat a actuar amb urgència davant l'actual crisi biològica, però apel·la a les motivacions emocionals com el veritable element mobilitzador que pot portar-nos individual i col·lectivament a replantejar les nostres relacions amb la naturalesa.


Fer d'un insecte una icona

El film insisteix a reivindicar la importància de totes les espècies biològiques per petites i desconegudes que puguin ser, motiu pel qual es basa en la història de la “somereta de Montsant”, una petita criatura descoberta a la fi del segle XIX i que es creia extinta. La seva història, i el seu paral·lelisme amb la de Longinos Navás, el jesuïta que fora el seu descobridor i que va caure també en l'oblit malgrat ser un dels entomólogos més excel·lents del seu temps a Europa, serveixen per a posar en relleu els valors de les ciències de la vida.


Es tracta per tant d'una producció que aborda una problemàtica universal des d'un cas local i concret, apel·lant a la coneguda màxima “pensa globalment, actua localment”.


La seva estrena està prevista parell durant el 2019.

Making Off

 


157 views

Comments


bottom of page