top of page

BIOSCICAT presenta l'exposició virtual fotogràfica “l'Ecosistema del Vi”

A través de l'obra fotogràfica de ©FERRAN AGUILAR, homenatgem el paper ecològic i paisatgístic de la vinya en l'ecosistema mediterrani


Aquesta exposició és un homenatge al paisatge del vi en l'ecosistema mediterrani i mostra el resultat d'un treball titànic dut a terme per Ferran Aguilar, un dels més reconeguts fotògrafs de naturalesa del moment. Durant més de 6 anys, Ferran s'ha fusionat amb l'ecosistema del vi per a captar per primera vegada la intimitat del món biològic que l'habita i la delicada subtilesa de la seva bellesa.


Durant les setmanes vinents està programada la difusió d'una fotografia diària en les nostres xarxes socials. Transcorregut aquest temps, l'exposició també serà accessible des de la pàgina de projecte allotjada a www.bioscicat.org


Habitar el vi

L'ecosistema mediterrani forma un dels biomes més rics en vida biològica del planeta. Sorgit de la interacció entre els biomes naturals preexistents i l'acció mil·lenària de la nostra espècie sobre el paisatge -la qual va donar lloc al característic mosaic agroforestal-, és considerat com un ecosistema emergent creat per l'home (“emerging ecosystem” o “novel ecosystems”), i identificat per la ciència com un dels punts calents (“hotspot”) de biodiversitat més importants del planeta.


La vinya i el seu cultiu han estat una de les pedres angulars sobre les quals ha estat edificat, lentament, el mosaic del paisatge mediterrani i la seva rica diversitat biològica. Però no sols això. El vi ha creat un paisatge ecològic i cultural únic i irrepetible, i probablement la manera d'entendre la vida més sensual i estètica que coneixem: la ‘mediterraneïtat’.


La ‘mediterraneïtat’ és sens dubte l'actitud més poètica d'habitar un paisatge. I el vi, la millor síntesi d'aquesta sensualitat, d'aquesta manera única d'entendre la vida des d'altres dimensions del temps i de la llum. És, en definitiva, la més pura essència del ‘món’ mediterrani.


Avui, aquest món forjat mil·lenàriament, entre el biològic i l'humà, i que representa la sensualitat feta paisatge, es troba per primera vegada greument amenaçat. Aquest és un homenatge a totes les espècies que l'habiten i el fan possible.

50 views

Comments


bottom of page